theluxurioustimes.comLifestyleΠρος πώληση το μεσαιωνικό κάστρο που φυλακίστηκε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ

Η Βαστίλλη των Άλπεων

Προς πώληση το μεσαιωνικό κάστρο που φυλακίστηκε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ

Το ιστορικό κάστρο που ατενίζει τις Άλπεις και το Μοντ Μπλανκ διετίθεται αντί των 4,8 εκατ. δολαρίων

Ένα εντυπωσιακό γαλλικό κάστρο που στο μακρινό παρελθόν χρησίμευε ως φυλακή, από την οποία μάλιστα δραπέτευσε ο Γάλλος αριστοκράτης, επαναστάτης πολιτικός, φιλόσοφος και συγγραφέας, Μαρκήσιος ντε Σαντ, βρίσκεται ήδη στην αγορά των προς πώληση ακινήτων έναντι του ποσού των 3,85 εκατομμυρίων λιρών (4,8 εκατ. δολάρια). Το ιστορικό Κάστρο Miolans, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι χτισμένο σε ένα βραχώδη λόφο στις Άλπεις, με μια εκπληκτική θέα 180 μοιρών που -μεταξύ των άλλων- ατενίζει τον τεράστιο ορεινό όγκο των Δυτικών Άλπεων και την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης (ύψος 4.808 μ.), το περίφημο Λευκό Όρος ή Μont Blanc.

Το 1772, όταν το φρούριο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως φυλακή, φιλοξένησε τον περίφημο συγγραφέα ντε Σαντ, που κατέστη περιώνυμος για την γενετήσια διαστροφή της απόλαυσης του εκδηλούμενου φόβου, τρόμου και πόνου που προκαλούσε στις συντρόφους του για τέσσερις μήνες. Ο 32χρονος τότε ντε Σαντ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση με τις κατηγορίες της σοδομίας σε πόρνες, μαζί με τον υπηρέτη του, ενώ τέσσερις μήνες αργότερα κατόρθωσε να δραπετεύσει, μαζί με τους βαρόνους Λατούρ και Αλέ, με τους οποίους μοιράζονταν το ίδιο κελί. Σύμφωνα με την ιστορία, οι αριστοκράτες ζήτησαν να τους επιτραπεί να δειπνήσουν σε ένα δωμάτιο, στην κύρια τραπεζαρία, η οποία ήταν δίπλα σε ένα δωμάτιο με παράθυρα χωρίς κάγκελα, με αποτέλεσμα να βρουν εύκολο τρόπο διαφυγής, ενώ οι φρουροί τους απολάμβαναν το δικό τους δείπνο. Μάλιστα, ο 32χρονος Μαρκήσιος άφησε ένα σημείωμα που επαινούσε την ευπρέπεια με την αντιμετωπίζονταν στη φυλακή, δηλώνοντας την ελπίδα του ότι οι φρουροί του δεν θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για τη δραπέτευση τους. Για τον ίδιο τον ντε Σαντ, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο διαβόητος Γάλλος αριστοκράτης, ο οποίος κηρύχθηκε τρελός το 1803, ήταν γνωστός για τις ακραίες σεξουαλικές του τάσεις και ήταν τόσο σκανδαλώδης και παραβατική -για την εποχή- οι συμπεριφορές και πράξεις του, που σε εκείνον οφείλεται η καθιέρωση του όρου «σαδισμός» και «σαδιστής».

ANNECY SOTHEBY’S INTERNATIONAL REALTY

Το Château de Miolans, να και δεν είναι ακριβώς γνωστό το πότε κατασκευάστηκε, τμήματα του χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα και ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο το 1944. Όπως γίνεται συνήθως σήμερα, κάστρα τέτοιου τύπου και ιστορικής αξίας ανακαινίζονται, συνήθως με έξοδα των ιδιοκτητών, λαμβάνοντας και κρατικές επιχορηγήσεις, δημιουργούνται χώροι που χρησιμοποιούνται ως πολυτελής κατοικία, ενώ άλλες πτέρυγες είναι ανοιχτές για το κοινό, με εισιτήριο, έτσι ώστε να εξερευνήσουν την ιστορία του σατό.
Σήμερα, το Κάστρο Miolans διαθέτει 17 ανακαινισμένα δωμάτια που χρησιμοποιούνται ως μόνιμη κατοικία, συνολικού εμβαδού 800 τετραγωνικών, ενώ είναι χτισμένο σε μία έκταση 123 στρεμμάτων. Τα ανακαινισμένα δωμάτια περιλαμβάνουν τραπεζαρίες, σαλόνια, καθιστικά, μπάνια και -μεταξύ των άλλων- ένα εκπληκτικό υπνοδωμάτιο με περίτεχνη θολωτή οροφή.

ANNECY SOTHEBY’S INTERNATIONAL REALTY

Σύμφωνα με την ιστορία, το φρούριο καταλήφθηκε από την οικογένεια Miolans, από το Δουκάτο του Savoy και μετατράπηκε στη διαβόητη κρατική φυλακή το 1564, γνωστή ως «Βαστίλλη των Άλπεων». Τα κελιά του είχαν διάφορες ονομασίες όπως Κόλαση, Εργαστήριο, Παράδεισος, Θησαυρός και Μικρή και Μεγάλη Ελπίδα και διέφεραν ως προς τα επίπεδα άνεσής τους, με την κόλαση να έχει πυκνούς τοίχους, πολύ λίγο φως, να μη διαθέτει θέρμανση αλλά να έχει και σημεία όπου οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να κρατούνται αλυσοδεμένοι. Όλοι οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τους Miolans μετά τη Γαλλική Επανάσταση και η φυλακή εγκαταλείφθηκε και μέρος της κατέρρευσε ή υπέστη σοβαρές ζημιές.
Η οικογένεια Guiter αγόρασε το φρούριο από το γαλλικό κράτος το 1869 και έχει αποκαταστήσει το κάστρο, ανοίγοντας το για το κοινό. Πλέον, χωρίζεται σε κάτω και πάνω αυλή. Η κάτω περιέχει τα κατοικήσιμα μέρη του κάστρου αλλά και ένα παρεκκλήσι, ενώ η βεράντα στον πύργο Saint-Pierre του κάστρου έχει την καλύτερη θέα στη γύρω εξοχή και προς τα βουνά.

ANNECY SOTHEBY’S INTERNATIONAL REALTY

Όπως ανέφερε ο Μπερνάρντ Μαρμιγιόν του διεθνούς μεσιτικού γραφείου της Annecy Sotheby’s στην εφημερίδα «Daily Mail», «Το κάστρο των Miolans βρίσκεται σε ένα, εντυπωσιακό βραχώδες γκρεμό με θέα στο Combe de Savoie. Είναι σκαρφαλωμένο σε ένα βραχώδες λόγο που ακουμπάει στα βουνά Bauges και το φρούριο αποτελεί τέλειο παράδειγμα αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής περιόδου. Ανήκε στους ισχυρούς Βαρόνους των Miolans, αδιαμφισβήτητους άρχοντες όλων των γύρω περιοχών και τα ψηλά του τείχη στέγαζαν αργότερα μία από τις πιο τρομακτικές φυλακές της Σαβοϊας. Χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία για να “ακούσει” κανείς τις απειλητικές φυλακές να αντηχούν για άλλη μια φορά με την έντονη ηχώ των κρατουμένων, τον κροταλισμό των αλυσίδων και το τρεμόπαιγμα των βαριών θυρών τους. Το Château de Miolans προσφέρει ένα εξαιρετικό σκηνικό για πολυτελείς δεξιώσεις, για γάμους, εταιρείες, ιδιωτικά πάρτι, άτομα και άλλα».

ANNECY SOTHEBY’S INTERNATIONAL REALTY

ANNECY SOTHEBY’S INTERNATIONAL REALTY

ANNECY SOTHEBY’S INTERNATIONAL REALTY

View this post on Instagram

La descente aux enfers.

A post shared by Manon Vgl (@vglmanon) on

View this post on Instagram

La descente aux enfers.

A post shared by Manon Vgl (@vglmanon) on

SHARE

Περισσότερα

MORE LIFESTYLE